Περισσότερες Πληροφορίες | Madalena
Get Adobe Flash player

Kundalini Yoga

Περισσότερες Πληροφορίες

Αποσπάσματα από τις Διδασκαλίες του Διδασκάλου Γιόγκι Μπάτζαν

 

Η τρίπτυχη δομή της ανθρώπινης ύπαρξης

Το σώμα
Το φυσικό σώμα είναι η πρώτη όψη που χρειάζεται να κατακτήσουμε και να κατανοήσουμε σαν ανθρώπινα όντα. Είναι το όχημα με το οποίο θα ταξιδέψουμε σε αυτή τη ζωή. Δεν είναι απλώς η σάρκα και τα κόκαλα, είναι ένας καλοσχεδιασμένος και συστηματικός οργανισμός, με πολλά συστήματα. Όλα τα συστήματα συνδυάζονται και συνυφαίνονται με τη δομή της σάρκας και των οστών, ώστε να δημιουργήσουν το σώμα μας.

Το φυσικό όχημα είναι ένα λειτουργικό σύστημα. Λαμβάνει, διακινεί και διεκπεραιώνει τρέχουσες εργασίες. Χρειάζεται καθαρισμό, φροντίδα και συντονισμό σε τακτική βάση. Η ισορροπία του φυσικού σώματος επηρεάζει τις υπόλοιπες ικανότητες και την εμπειρία μας.

Το φυσικό σώμα είναι ο ναός στον οποίο μπορείς να αποθέσουμε το θησαυρό της ευτυχίας της ζωής.

Ο νους
Ο νους είναι η δεύτερη όψη της ανθρώπινης ζωής μας. Ο νους οδηγεί τις πράξεις μας και τα συναισθήματά μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλα εξαρτώνται από τη νοοτροπία μας. Όπως σκεφτόμαστε, έτσι είμαστε.

Η ψυχή και το πνεύμα
Η Τρίτη όψη της ανθρώπινης ύπαρξης είναι η ψυχή, το πνεύμα. Το πνεύμα έχει πολλές σημασίες, τονικότητες και όψεις. Αν υπάρχει μια κεντρική ίνα μέσα στο πνεύμα είναι η γενική ροή της κοσμικής ενέργειας που μπορεί να ονομάζεται Θεός ή Κοσμική ενέργεια. Οι δύο έννοιες είναι ένα και το αυτό.

 

Οι ποικιλίες της Γιόγκα

Τρι Μάργκα
H Μπαγκαβάντ Γκιτά αποκαλεί Τρι Μάργκα ή Τρίπτυχο Μονοπάτι τις εξής:
Κάρμα Γιόγκα, Μπάκτι Γιόγκα και Γκιάν Γιόγκα

Κάρμα Γιόγκα – ελευθερία στη δράση. Να πράττες στην υπηρεσία της άνευ ορίων θέλησης της ψυχής. Μια αλτρουιστική πράξη, χωρίς την προσμονή της αμοιβής.

Μπακτι Γιόγκα – υπέρβαση του εαυτού μέσα στην αγάπη. Είναι το μονοπάτι της αφοσίωσης, της δέσμευσής, της ολοκληρωτικής και απόλυτης παράδοσης στην αγάπη της Θεότητας, ως Αγαπημένου.

Γκιάν Γιόγκα – βλέποντας με το μάτι της σοφίας. Γκιάν σημαίνει η βιωμένη γνώση μέσα στον καθένα μας. Είναι το μονοπάτι του διανοητικού διαχωρισμού, να γνωρίζει κανείς με καθαρότητα χωρίς να σκιάζεται η ευκρίνεια της όρασής του από το υποσυνείδητο.

Χάθα Γιόγκα – καλλιεργώντας το σώμα. Είναι η πιο δημοφιλής στη Δύση. Επικεντρώνεται στην τελειοποίηση του σώματος με σκοπό την επίδραση του νου και τη συνείδηση. Δίνει έμφαση στην ευελιξία και την υπομονή.

Ράτζα Γιόγκα – για να γίνεις ένας πνευματικός βασιλιάς. Παραδίδεται σε μας ως η γιόγκα του διαλογισμού. Πρόκειται για μια επιστήμη. Περιλαμβάνει τη μελέτη των σωματικών κέντρων και την ανάπτυξη της θέλησης και των νοητικών ικανοτήτων ως φορέων της μεγάλης πνευματικής ενέργειας.

Μάντρα Γιόγκα – υπέρβαση μέσα από τον ήχο . Χρησιμοποιούνται οι ήχοι ως όχημα προς την υπέρβαση
Λάγια Γιόγκα – συγχωνεύοντας το πεπερασμένο με το Άπειρο. Ο σκοπός της είναι να συγχωνεύσει την πεπερασμένη με την Άπειρη συνείδηση.
Με τη Λάγια Γιόγκα και τη Μάντρα Γιόγκα ο νους διαστέλλεται μέσω του ρυθμού, της αναπνοής, του ήχου και του μάντρα.

Λευκή Ταντρική Γιόγκα . Τάντρα σημαίνει να υφαίνεις. Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο ενώνονται η θηλυκός κι ο αρσενικός πόλος μέσα στην ατομική συνείδηση

Κουνταλίνι Γιόγκα – η γιόγκα της αφύπνισης . Η πειθαρχία που ενώνει τη δύναμη της επίγνωσης με τις δυνατότητες του κάθε ατόμου.

 

Γλωσσάριο

Asana = στάση ή θέση
Bandh = κλειδώματα που εφαρμόζονται σε περιοχές του σώματος για να κατευθύνουν την πράνα και την απάνα.
Kriya = (σημαίνει πράξη). Είναι μια σειρά στάσεων, αναπνοών και ήχων που συγχωνεύονται, για να επιτρέψουν την εκδήλωση μιας συγκεκριμένης κατάστασης.
Mantras = οι φόρμουλες που αλλάζουν τα πρότυπα του νου και τη χημεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με φυσικούς και μεταφυσικούς νόμους. Η δύναμη ενός μάντρα βρίσκεται στη δόνηση του ήχου του.
Mudras = η στάση των χεριών που σφραγίζει και οδηγεί τη ροή και τα ανακλαστικά της ενέργειας στον εγκέφαλο.
Pranayam = η επιστήμη της αναπνοής, που ελέγχει την κίνηση της πράνα μέσα από τεχνικές αναπνοής.
Sadhana = πνευματική πειθαρχία. Η καθημερινή πρωινή άσκηση της γιόγκα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

http://www.satnamfest.com/
www.yogarmonia.com

 

Σχετικά βίντεο